ORTUS / świt

2016, wino białe wytrawne z odmiany Seyval Blanc, alk. 12%
Wino o delikatnej, bardzo jasnej barwie zapowiadającej świeżość, którą odnajdujemy w nosie i ustach. Dominują aromaty owoców: zielonych jabłek, brzoskwiń i cytrusów (cytryna, mango, melon) oraz polnych kwiatów i ziół. Żwawa struktura o niezłej ekstraktywności podkreślona jest kwasowością. Doskonałe do kuchni: jako aperitif, lub jako akompaniament do szparagów, zimnych przystawek i sałat, również z owocami morza i delikatnych ryb. Polecane może być również z tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej np. w połączeniu z pierogami z kapustą.






MERIDIUM
 / południe

2016, wino białe wytrawne, z odmiany Johanniter, alk. 12%
Wino o jasnym, słomkowym kolorze. W nosie wyraźne aromaty białych i żółtych owoców: gruszek, moreli, cytrusów i słodkich, pieczonych jabłek, wzbogaconych nutami mineralnymi. O dość mocnej strukturze, soczystej kwasowości, a jednocześnie łagodne i harmonijne. Idealne podawane lekko schłodzone do sałat z dodatkiem owoców oraz do kurczaka, tłustszej ryby i niezbyt ciężkiego makaronu.
 







VESPERUM 
/ wieczór

2016, wino białe wytrawne, z odmian Muscaris i Solaris, alk. 12,5%
Wino o bardzo jasnym kolorze z zielonkawymi refleksami. W nosie wyraźnie owocowe z domieszką kwiatów, ziół i przypraw korzennych. Wśród aromatów odnaleźć można gruszki, morele, skórkę pomarańczową, grapefruita i ananasa. W ustach przyjemnie orzeźwiające, żwawe, kwasowe, jednocześnie krągłe i pełne. Polecane schłodzone na aperitif, do dań kuchni azjatyckiej i ryb.