Wydaje się, że winiarski świat zdominowały przede wszystkim francuskie odmiany jak chardonnay czy cabernet sauvingon, jednak przyroda i człowiek zawsze dążą do równowagi. W ostatnich latach coraz bardziej widoczna staje się moda promująca lokalne szczepy winorośli (endemiczne szczepy) co potwierdzają raporty sprzedażowe i największe branżowe autorytety. Analogicznie do trendów w kulinariach gdzie kucharze sięgają do korzeni i wskrzeszają zapomniane warzywa, w winiarstwie obserwujemy identyczny mechanizm. Są kraje, które w winach endemicznych zawsze upatrywały swoją siłę jak np. Węgry czy Portugalia. Obecnie nierzadko spotykamy się z sytuacją, gdzie niespotykane szczepy wzbudzają największe zainteresowanie na rynku.
 
Odmiany endemiczne to światowy trend
Moda na lokalne szczepy to nie tylko nisza, która rozwija się we wtajemniczonych kręgach. Najpopularniejszy hiszpański szczep to airén, który znajduje się w światowej czołówce a uprawiany jest głównie na Półwyspie Iberyjskim. W Rumunii, która w ostatnich latach zrobiła gigantyczny postęp jakościowy wciąż najpopularniejszą winoroślą jest feteasca alba. Węgry kojarzymy zwykle z furmintem, jednak równie popularny jest cserszegi fűszeres. Niektóre kraje wydają się od początku podążać za tradycją i nigdy nie poddały się modzie na międzynarodowe szczepy i tak np. Grecja niezachwianie trwa przy swojej winorośli, która szczęśliwie przetrwała burzliwy okres filoksery. Prawdziwy renesans przeżywa we Włoszech glera, która święci swoje triumfy będąc cichym bohaterem prawdziwego boomu na Prosecco. Jesteśmy też świadkami rewolucji dziejowej w Katalonii, gdzie nie tak dawno powstała nowa apelacja Penedès, a winiarze eksperymentują z lokalnymi szczepami jak xarel-lo, próbując pokazać jego nowe oblicze wybiegające dalece od skojarzeń z musującą cavą.
 
Co to jest odmiana endemiczna?
Winorośl wzbudza nieustanny zachwyt, ponieważ ma możliwość wyjątkowej adaptacji do panujących warunków geograficznych. Dzięki takiej specjalizacji w wielu regionach świata już setki a nawet tysiące lat temu odkryto, które szczepy udają się najlepiej i warto im poświęcać należytą uwagę. Istnieją odmiany, które udają się tylko w określonym regionie, bo właśnie tam się narodziły i tak mocno związane są  lokalnym mikroklimatem i tradycją, że nie sposób ich od siebie odseparować.
 
Czego spodziewać się w tegorocznej edycji
Jak co roku w czasie ENOEXPO® będziemy gościć producentów z całego świata, wielu z nich już dziś zadeklarowało, że przygotuje specjalną selekcję lokalnych szczepów. Wkrótce zostanie ogłoszony plan degustacji w ramach Akademii Wina. Wystawcy, którzy zdecydują się pokazać wina endemiczne mogą liczyć na dodatkową promocję poprzez dodatkowe atrakcje dla zwiedzających, które planuje organizator. Każdy kto odwiedzi tegoroczną edycję ma szansę zainspirować się możliwościami jakie oferuję endemiczne szczepy i co najważniejsze znaleźć odpowiedniego partnera.
 
Zapraszamy producentów, importerów i dystrybutorów do zaprezentowania swojej oferty win endemicznych, zarówno na stoiskach targowych, jak i w konkursach winiarskich. Istnieje również możliwość zorganizowania dodatkowej prezentacji oraz degustacji w ramach Akademii Wina ENOEXPO®. Zapisy trwają do 18.10.2019r.
 




Obraz PIRO4D z Pixabay