-
-
Program targów- dzień pierwszy
środa 08.11.2023EXPO Kraków-
10:00 - 17:00Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
☕Mistrzostwa Kawowe SCA Poland
SCA Polska, jako krajowy oddział Specialty Coffee Association - globalnej organizacji zajmującej się szerzeniem wiedzy i kultury o kawie wysokiej jakości - po raz kolejny wybrała targi HORECA® w Krakowie, jako miejsce do przeprowadzenia oficjalnych Kawowych Mistrzostw Polski.
W tym roku w listopadzie odbędą się aż trzy konkurencje. Podczas targów w Mistrzostwach Polski Cup Tasters, Roasters oraz Coffee in Good Spirits rywalizować będą najlepsi zawodnicy w kraju. Każda z konkurencji skupia się na innym aspekcie kawy specialty.
DZIEŃ 1
9:00-17:30 Mistrzostwa Polski Roasting 2023 - WYSTĘPY ZAWODNIKÓW
10:30-17:00 Mistrzostwa Polski Cup Tasters 2023 - WYSTĘPY ZAWODNIKÓW
11:00-15:30 Mistrzostwa Polski Coffee in Good Spirits 2023 - WYSTĘPY ZAWODNIKÓW
-
10:00 - 13:00Strefa konkursu Bocuse d'Or
Pokaz kulinarny z degustacją - Stowarzyszenie Euro-Toques Polska
-
10:00 - 10:30Sala Lwów C
🫖Historia herbaty w czterech aktach. Czym jest a czym zdecydowanie nie jest herbata
Zapraszamy na prelekcję "Historia herbaty w czterech aktach. Czym jest a czym zdecydowanie nie jest herbata"
Wstęp bezpłatny
-
10:00 - 11:00Budapeszt BC
Etykieta wina - nowe obowiązki informacyjne
Prelegenci: Radosław Froń, Karolina Pruchniewicz - BevLegal
Prawo Alkoholowe - Szkolenie skierowane przede wszystkim dla producentów i importerów.
Omówione będą formalne obowiązki informacyjne realizowane na etykiecie wina. Szczególny nacisk zostanie położony na dotychczasową praktykę urzędniczą oraz nowe obowiązki dotyczące konieczności podawania wartości odżywczej oraz składu wina.
Wstęp bezpłatny pod warunkiem rejestracji*
-
10:30 - 12:00Sala Praga
🍇Sztuka degustacji - praktyczny MC degustacji wina
Prelegentka: Katarzyna Solańska
Wstęp bezpłatny pod warunkiem rejestracji*
-
10:30 - 12:00Sala Lwów A
🍇Najlepsze wina konkursu International Rose Championship 2023
Prelegent: Michał Bardel
Degustacja komentowana odkrywająca tajniki win różowych z pierwszej dziesiątki ostatniej edycji międzynarodowego konkursu International Rosé Championship.
Michał Bardel jest honorowym ambasadorem stowarzyszenia VDP.Prädikatsweinguter, zrzeszającego najlepszych niemieckich winiarzy, redaktorem naczelnym wydawnictwa Czas Wina, autorem wielu książek o winie oraz kierownikiem studiów podyplomowych z wiedzy o winie oraz teorii i praktyki sommelierskiej w Centrum Studiów nad Winem Collegium Civitas w Warszawie.
Wstęp bezpłatny, liczba miejsc ograniczona*
-
10:45 - 11:15Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
☕Szkolenie SCA
Prelegentka: Marta Niwińska
-
10:30 - 11:00Sala Lwów C
🫖Cztery kolory herbaty – rodzaje i gatunki
Zapraszamy na prelekcję "Cztery kolory herbaty – rodzaje i gatunki"
Prelegent: Rafał Przybylok
Wstęp bezpłatny
-
11:30 - 12:00Sala Lwów C
🫖Cztery pory roku z herbatą – herbata na każdy sezon
Zapraszamy na prelekcję: "Cztery pory roku z herbatą – herbata na każdy sezon"
Prelegent: Rafał Przybylok
Wstęp bezpłatny
-
11:30 - 12:30Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
☕(R)ewolucja w ekspresach kolbowych: Multi-Boiler
Prelegent: Michał Ziemlewicz
-
12:00 - 13:30Sala Lwów A
🍇Najlepsze wina konkursu The Choice od Poland 2023
Prelegent: Eduardo Brethauer, Michał Bardel
Eduardo Brethauer, znany chilijski dziennikarz i sędzia winiarski, przedstawi 10 najlepszych win konkursu The Choice of Poland organizowanego dla producentów win z całego świata poszukujących w Polsce importera.
Wstęp bezpłatny, liczba miejsc ograniczona*
-
12:00 - 13:00Sala Lwów C
📈Raportowanie i analiza danych w gastronomii
Prelegent: Łukasz Maziarski - CEO i założyciel GastroInvest Group
"Z ogromną radością pragnę Was zaprosić na niezwykłe wydarzenie dla branży HoReCa! Jeśli kochasz kulinarne doznania i fascynują Cię liczby oraz analiza danych, to koniecznie zarezerwuj czas w swoim kalendarzu w dniach 8-10.11.2023, a w szczególności 8 listopada. Właśnie tego dnia o godzinie 12.00 odbędzie się moja prelekcja poświęcona raportowaniu i analizie danych w gastronomii. Podczas swojego godzinnego panelu podzielę się swoją wiedzą na temat tego, jak sprawić, by liczby mówiły głośniej niż słowa."
W trakcie prelekcji dowiesz się:
- Jakie rodzaje danych możesz zbierać w swoim lokalu gastronomicznym.
- Przyjrzymy się jakie są centra kosztowe w biznesie restauracyjnym
- Jakie mamy rodzaje raportów
- Dlaczego analiza danych ma kluczowe znaczenie dla efektywnego zarządzania.
- Jakie narzędzia są dostępne i jak je wykorzystać do generowania przydatnych raportów.
- Studium przypadku: Jak małe zmiany w menu czy promocjach mogą być wsparte danymi, aby osiągnąć lepsze wyniki finansowe.
To wyjątkowa okazja aby dowiedzieć się, jak poprzez skrupulatną analizę danych możesz podjąć bardziej przemyślane decyzje i osiągnąć wyjątkowe rezultaty w świecie gastronomii.
Nie przegap możliwości spotkania się i dyskusji, która z pewnością wzbogaci Twoją wiedzę i pomoże Ci podejść do biznesu gastronomicznego w bardziej analityczny sposób.
Wstęp bezpłatny pod warunkiem rejestracji mailowej*:
-
12:30 - 13:30Budapeszt BC
Sztuka plaitingu i dobór zastawy porcelanowej do dań
Prelegent: Paweł Stawicki i przedstawiciele Zakładów Porcelany Stołowej „Lubiana” SA
-
12:30 - 14:00Sala Praga
🍇Skin Contact – degustacja komentowana
Prelegenci: Kakha Tchotiashvili oraz Giorgi Skhirtladze.
“Skin contact” to temat przewodni dyskusji Kakha Tchotiashvili oraz Giorgi Skhirtladze.
Giorgi Skhirtladze był prawnikiem ale w wieku 33 lat całkowicie zmienił zawód i został winiarzem tworząc własną winnicę. Jego winnica Rtoni pracuje zarówno na odmianach nie tylko gruzińskich, ale także zagranicznych. Jednym z głównych kierunków winiarskich poszukiwań Giorgi jest fuzja zagranicznych odmian i gruzińskiej technologii, co tworzy zupełnie nowe doświadczenie.
Kakha Tchotiashvili – Winiarskie początki rodziny Tchotiashvili sięgają XVIII w. Dziś na czele rodzinnego biznesu stoją Kakha i Ucha Tchotiashvili. W 2002 roku bracia postanowili zrealizować swój długoletni pomysł i dodać rzadkie odmiany winorośli do istniejących winnic. W 2013 roku rodzinny biznes przekształcił się w butikową wytwórnię Satsnakheli, a firma wprowadziła na rynek swoje wina produkowane w qvevri według tradycyjnej technologii.
- Tradycyjne gruzińskie metody produkcji wina
- Tips & tricks maceracji: długość, temperatura
- Charakterystyka win z różnych odmian z i bez maceracji
- Gruzja wschodnia vs. zachodnia – różnica podejść
- Degustacja 6 win (szczegółowa lista w opracowaniu)
Wstęp płatny: 89,00 zł – 119,00 zł
Wejściówka VIP obejmuje egzemplarz książki Isabelle Legeron MW Wina Naturalne
-
12:45 - 13:45Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
☕Rewolucja w koktajlach z grupy low sugar
Prelegenci: Jarosław Zawadzki, Mariusz Pietryka
-
14:00 - 14:50Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
☕Fine Robusta
Prelegentka: Anna Drobnica, Lani Coffee
-
14:00 - 15:00Lobby
🍇Finał konkursów winiarskich
Zapraszamy na uroczystą galę wręczenia statuetek zwycięzcom Konkursów Winiarskich o Medal ENOEXPO® 2023
15. Konkursu Polskich Win i Cydrów
15. Międzynarodowego Konkursu Winiarskiego
-
14:30 - 16:00Sala Praga
🍇Beaujolais to nie tylko Nouveau! Degustacja i Masterclass win apelacyjnych z Beaujolais
Prelegentka: - Anastazja Levadna
Nazywam się Anastazja Levadna i od 5 lat pracuję w branży winiarskiej.
Obecnie jestem managerem jednego ze sklepów w Warszawie, należącym do Darwina.pl, największej sieci sklepów specjalistycznych z winami w stolicy.
Ukończyłam z wyróżnieniem kurs wiedzy o winie WSET 2. Na co dzień zajmuję się sprzedażą bezpośrednią, natomiast wino jest dla mnie czymś więcej niż tylko pracą. Jest to moja pasja, którą chętnie łączę z doradztwem, zdobywaniem nowych umiejętności i poznawaniem wspaniałych ludzi. Od kilku miesięcy prowadzę również degustacje win, na które serdecznie Państwa zapraszam!Wina do degustacji:
- Château Cambon Pét Nat Gamay
- Beaujolais Villages Blanc 2020 Domaine de la Paillardière
- Brouilly Rouge 2018 Domaine de la Paillardière
- Morgon Rouge 2018 Domaine de la Paillardière
- Beaujolais Villages Rouge 2021 Domaine de la Paillardière
Wstęp bezpłatny pod warunkiem rejestracji*
-
14:30 - 16:00Sala Lwów A
🍇Pinot noir po niemiecku. Najlepsze siedliska spatburgundera z winami VDP
Prelegent: Michał Bardel
Degustacja komentowana wybitnych niemieckich spätburgunderów ze słynnych siedlisk Rheingau, Hesji Nadreńskiej, Ahr, Palatynatu, Frankonii, Saksoni, Badenii i Wirtembergii
Lista win:
- 2020 | Spätburgunder dry | VDP.ORTSWEIN
WEINGUT GUTZLER | RHEINHESSEN - 2020 | Spätburgunder dry | VDP.ORTSWEIN
WEINGUT MARTIN SCHWARZ | SACHSEN - 2020 | Spätburgunder dry | VDP.ORTSWEIN
KISTENMACHER-HENGERER | WÜRTTEMBERG - 2021 | BURGGARTEN Heimersheim Spätburgunder GG | VDP.GROSSE LAGE®
WEINGUT BURGGARTEN | AHR - 2021 | SCHLOSSBERG Klingenberg Spätburgunder GG | VDP.GROSSE LAGE®
RUDOLF FÜRST | FRANKEN - 2021 | HÖLLENBERG Assmannshausen Spätburgunder GG | VDP.GROSSE LAGE®
FAMILIE ALLENDORF | RHEINGAU - 2019 | MICHELSBERG Bad Durkheim Spätburgunder GG | VDP.GROSSE LAGE®
WEINGUT FITZ-RITTER | PFALZ - 2019 | WINKLERBERG PAGODE Ihringen Spätburgunder GG | VDP.GROSSE LAGE®
WEINGUT STIGLER | BADEN
Michał Bardel jest honorowym ambasadorem stowarzyszenia VDP.Prädikatsweinguter, zrzeszającego najlepszych niemieckich winiarzy, autorem wielu książek o winie oraz kierownikiem studiów podyplomowych z wiedzy o winie oraz teorii i praktyki sommelierskiej w Centrum Studiów nad Winem Collegium Civitas w Warszawie.
Wstęp płatny 40 zł*, liczba miejsc ograniczona
- 2020 | Spätburgunder dry | VDP.ORTSWEIN
-
14:30 - 15:30Sala Budapeszt BC
🍇Tejo – gdzie nowoczesność spotyka się z tradycją
Prelegenci: Dirceu Vianna Junior (Master of Wine) oraz Andrzej Strzelczyk (Polish Wine Academy)
W regionie Tejo funkcjonują producenci win o niezwykle bogatej historii i dziedzictwie sięgającym wielu pokoleń wstecz. Równolegle pojawiają się na rynku nowi producenci, którzy dodają regionowi energii i nowoczesności.
Podczas seminarium odkryjemy przed Wami oba te światy i zaprezentujemy wina stworzone przez niezwykłych enologów. Od naszych ekspertów dowiecie się też, w jaki sposób sektor winiarski w tej części Portugalii przechodzi przez proces modernizacji, zachowując jednocześnie silne związki z doświadczeniami poprzednich pokoleń.
Podczas spotkania Dirceu Vianna Junior (Master of Wine) oraz Andrzej Strzelczyk (Polish Wine Academy) zaprezentują następujące wina:
– Bridao Private Collection Branco DOC
– Falcoaria Vinhas Velhas Fernao Pires Branco DOC
– Dona Isabel Juliana Tinto DOC
– Encosta do Sobral Vinhas Velhas Tinto IGP
– Quinta da Atela Reserva Tinto CVR IG
– Marquesa de Cadaval Tinto DOC
Gościem specjalnym będzie Luis de Castro, prezydent Komisji Winiarskiej Regionu Tejo (CVR Tejo).
Masterclass będzie prowadzony w języku polskim i angielskim.
Wstęp płatny - 45 zł/os. Liczba miejsc ograniczona.
Rejestracja: Tejo@4public.pl
-
14:30 - 16:00Sala Praga
🍇Wina naturalne - degustacja komentowana
Prelegent: Michał Popiołek
Wspólnie z naszym partnerem, firmą Vininova zapraszamy w podróż do świata win niskointerwencyjnych. Wina te zdobywają na całym świecie nie tylko zwolenników, ale prawdziwych wyznawców. Przekonaj się, czy to tylko chwilowa winiarska moda, czy może to przyszłość, dobrze zakorzeniona w winnej prehistorii.
Spotkanie poprowadzi Michał Popiołek – sommelier w firmie Vininova, związany także z winnicą Saint Vincent.
W czasie degustacji unikalna okazja spróbowania 8 wyjątkowych win:
Pepin Cremant d’Alsace Extra Brut NV
Angol D`Amig Pulonia Bianco Emilia IGP 2021
Nespor & Rajsky Ryzlink Rynsky 2020
Alheit Vineyards Hereafter Here Chenin Blanc Western Cape 2021
FIO Wines Glou Glou Orange Wine 2022
Sclavos Vostilidi Orange 2021
Niepoort Nat Cool Terras do Dao 2020
Trinchero Bricco del Noce Barbera d’Asti 2019
Wstęp płatny 89 zł
W cenie wejściówki otrzymujecie książkę Isabelle Legeron Wina naturalne!
-
15:00 - 15:45Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
☕Kontrola jakości w palarni kawy
Prelegenci: Szymon Ciszek, Kacper Ornat, Coffee Machines Sale
-
16:00 - 17:00Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
☕Podróż do źródeł kawy - prezentacja i dyskusja
Prelegenci: Piotr Jeżewski, Aleksander Smęt, Adam Laska
-
10:00 - 11:00Sala Budapeszt BC
🍇Etykieta wina - nowe obowiązki informacyjne"
Prelegenci: Radosław Froń, Karolina Pruchniewicz - BevLegal
Prawo Alkoholowe - Szkolenie skierowane przede wszystkim dla producentów i importerów.
Omówione będą formalne obowiązki informacyjne realizowane na etykiecie wina. Szczególny nacisk zostanie położony na dotychczasową praktykę urzędniczą oraz nowe obowiązki dotyczące konieczności podawania wartości odżywczej oraz składu wina.
-
-
-
-
Program targów - dzień drugi
Czwartek 09.11.2023EXPO Kraków-
10:00 - 18:00Targi HORECA
Konkurs Bocuse d'Or Poland
Ideą konkursu Bocuse d'Or jest zebranie 24 młodych, najbardziej obiecujących szefów kuchni z całego świata. Przygotowują oni przed publicznością, w ciągu 5h i 35 min dania, które zostaną ocenione w wielkim finale w Lyonie przez znakomite jury, złożone z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie.
W polskim finale w Krakowie, spośród 6 wyselekcjonowanych kandydatów zostanie wyłoniony finalista, który będzie reprezentować Polskę w europejskim finale w Trondheim.
Harmonogram konkursu:
10.00 otwarcie dla publiczności
10.30 oficjalne otwarcie konkursu
13.00 pierwsze prezentacje dań
15.00 prezentacja dań na platerze
16- 16.30 zakończenie konkursu
17.15 ogłoszenie wyników
-
10:00 - 18:00Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
☕Mistrzostwa Kawowe SCA Poland
SCA Polska, jako krajowy oddział Specialty Coffee Association - globalnej organizacji zajmującej się szerzeniem wiedzy i kultury o kawie wysokiej jakości - po raz kolejny wybrała targi HORECA® w Krakowie, jako miejsce do przeprowadzenia oficjalnych Kawowych Mistrzostw Polski.
W tym roku w listopadzie odbędą się aż trzy konkurencje. Podczas targów w Mistrzostwach Polski Cup Tasters, Roasters oraz Coffee in Good Spirits rywalizować będą najlepsi zawodnicy w kraju. Każda z konkurencji skupia się na innym aspekcie kawy specialty.
DZIEŃ 2
11:00-16:30 Mistrzostwa Polski Roasting 2023 - WYSTĘPY ZAWODNIKÓW
10:30-17:00 Mistrzostwa Polski Cup Tasters 2023 - WYSTĘPY ZAWODNIKÓW
10:00-15:30 Mistrzostwa Polski Coffee in Good Spirits 2023 - WYSTĘPY ZAWODNIKÓW
17:00 OGŁOSZENIE FINALISTÓW COFFEE IN GOOD SPIRITS
-
10:30 - 12:00Sala Wiedeń B
🍇Natura. Sztuka. Autentyczność. Jubileuszowa degustacja win Bożeny Schabikowskiej z winnicy Pod Lubuskim Słońcem
Prelegentki:
Joanna Pudo (SmartVino, Stowarzyszenie Kobiety i Wino)
Bożena Schabikowska (Pod Lubuskim Słońcem)
Katarzyna Solańska (Stowarzyszenie Kobiety i Wino, K8K.PL)
Wstęp bezpłatny pod warunkiem rejestracji*
Rejestracja zakończona.
-
10:30 - 11:30Sala Lwów C
📈Buduj przewagi konkurencyjne albo zgiń. Jak budować i utrzymać przewagi konkurencyjne.
Prelegent: Grzegorz Barszcz
„Jeżeli nie masz przewag konkurencyjnych, nie konkuruj.” - Jack Welch miał rację.
Wystartujesz w maratonie bez przygotowania? Pozwoliłbyś poprowadzić 8 latkowi autobus, którym jedziesz do pracy? Postawisz miesięczne dochody na wygraną lokalnej ekipy z orlika w starciu z Realem Madryt? Absurdalność takich zachowań jest oczywista.
Dlaczego więc w biznesie tak często działamy absurdalnie i porywamy się z motyką na słońce?
Jeżeli zastanawiasz się:
- Dlaczego właściwie klienci nas wybierają?
- Dlaczego tracimy klientów?
- Dlaczego klienci odwiedzają twój punkt i nie wracają?
- Chwalą usługi po czym wystawiają negatywne opinie?
- Dlaczego klienci nie chcą do Was przychodzić mimo usilnych starań?
- Oni są od nas dużo słabsi, dlaczego ich wybrali?
- Nie rozumiem ich decyzji. Nikt tak nie działa jak my?
- Kampanie promocyjne nie działają?
Musimy porozmawiać o przewagach konkurencyjnych.
Odradzam lekceważenie przewag konkurencyjnych. Po pierwsze musicie je mieć, po drugie musicie być ich świadomi, po trzecie świadomość ich istnienia muszą mieć wasi klienci. W przeciwnym razie czeka was upadek. Dobra wiadomość jest taka, że skoro istniejecie i jakichś klientów macie to przewagi musicie również mieć. Ważne, aby je zidentyfikować i ciągle nad nimi pracować. Jak będziecie to robić dobrze to czeka was świetlana przyszłość.
Podczas mojego wystąpienia omówimy:
- Jak budować przewagi konkurencyjne?
- Kto jest naszym klientem?
- Czego oni właściwie od nas chcą?
- Definicja przewag konkurencyjnych.
- Jakie są nasze przewagi?
- Budowa przewag.
- Trwałość przewag konkurencyjnych.
- Wartość a cena
- Przewagi, czyli obietnica.
To nie będzie gadająca głowa. Zapewniam interakcję z publicznością. Odpowiem na wszystkie pytania te zadane publicznie jaki i indywidualnie.
Wstęp bezpłatny pod warunkiem rejestracji*
-
10:30 - 11:45Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
☕Wpływ wody na flavour kawy
Prelegent: Tomasz Darowski
-
10:45 - 11:45Sala Praga
🍇Kieliszek, a wino
Prelegent: Tomasz Miszczak
Degustując wino chcemy dotrzeć do niego jak najgłębiej, osiągnąć maksimum wrażeń. Aby tak właśnie było, warto nie tylko dobrać idealnie wino, ale i kieliszek. O tym jak ważne jest to z jakiego szkła jest wykonany, jaki ma kształt, jak się trzyma w dłoni będzie można usłyszeć podczas warsztatu Kieliszek, a wino" połączonego z małą degustacją.
Wstęp bezpłatny pod warunkiem rejestracji*
Ograniczona liczba miejsc
-
11:00 - 12:00Sala Lwów A
📈Strategia wdrożenia nowych technologii i możliwość uzyskania na nie dotacji
Prelegent: Piotr Tabor
Wstęp bezpłatny pod warunkiem rejestracji*
-
11:00 - 13:00Sala Wiedeń A
Pokaz cukierniczy - szef Jean Michel Perruchon - MOF
Pokaz cukierniczy - szef Jean Michel Perruchon - MOF
Organizator: firma Barry Callebaut
Wstęp: pokaz zamknięty
-
11:30 - 12:15Sala Budapeszt BC
🍇Autentyczność i wyjątkowa wartość regionu Tejo
Prelegenci: Dirceu Vianna Junior (Master of Wine) oraz Andrzej Strzelczyk (Polish Wine Academy)
W przypadku wina często zwracamy uwagę na relację jakości do ceny, a dzieje się to szczególnie wtedy, gdy dostrzegamy, że jakość trunku wykracza poza nasze oczekiwania w stosunku do kosztu za butelkę. I właśnie region Tejo ma ogromną liczbę producentów wytwarzających wina, które powodują takie odczucie. Co więcej, rodzime odmiany winogron zapewniają, że wina mają unikalny charakter i są autentyczne.
Podczas spotkania nasi eksperci – Dirceu Vianna Junior (Master of Wine) oraz Andrzej Strzelczyk (Polish Wine Academy) – opowiedzą też o tych cechach apelacji Tejo, które odróżniają tę część Portugalii od innych regionów winiarskich.
Zapraszamy na prezentację win, które są autentyczne, mają lokalny charakter i oferują niezwykłą wartość zarówno pod względem degustacyjnym, jak i komercyjnym:
– Adega do Cartaxo Plexus Espumante Gasificado Branco VR
– Almeirim A.C.A. Fernao Pires Branco DOC
– Lagoalva Reserva Branco DOC
– Herdade de Catapereiro Rose VR
– Quinta da Lapa Touriga Nacional DOC
– Casal da Coalheira Reserva Tinto VR
Gościem specjalnym spotkania będzie Luis de Castro, prezydent Komisji Winiarskiej Regionu Tejo (CVR Tejo).
Masterclass będzie prowadzony w języku polskim i angielskim.
Wstęp płatny - 40 zł/os. Liczba miejsc ograniczona.
Rejestracja: Tejo@4public.pl
-
12:00 - 12:45Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
☕Błędy w analizie sensorycznej
Prelegent: Piotr Mróż
-
12:00 - 13:30Sala Lwów C
📈Rolki dla restauracji bez tajemnic, czyli jak (i o czym) nagrywać materiały, by zwiększyć zasięgi i docierać do nowych gości
Prelegentka: Anna Dębska
- Prowadzisz Facebooka, ale wszyscy wokół Ciebie mówią o Instagramie i TikToku?
- Chcesz rozwinąć swoje social media, ale nie wiesz od czego zacząć?
- Potrzebujesz przykładów, które wykorzystasz na profilach swojej restauracji?
- A może bronisz się od działań w tym zakresie i chcesz zobaczyć, dlaczego warto zrobić coś nowego?
Takiego szkolenia jeszcze nie było!
Dlaczego? Bo przed Tobą ogrom przykładów i tematów, które zainspirują Cię do działań! Takich, które pokażą, że nie taki diabeł straszny, jak go malują
Podejrzymy materiały z Polski i spoza naszego kraju! Ale to nie wszystko!Na koniec spotkania wyciągniemy telefony i zadziałamy w pełni praktycznie, by wspólnie przejść ten najtrudniejszy (choć obiecuję, dla wielu okaże się bardzo przyjemny) pierwszy krok! Stworzymy materiały, które pozwolą Wam pokazać Wasze restauracje w zupełnie nowym obliczu!
Wstęp płatny - 120 zł brutto
-
12:00 - 13:00Sala Lwów A
📈AI w służbie HoReCa
Prelegent: Szczepan Piechota
Wykorzystaj potencjał sztucznej inteligencji oraz narzędzi, które zwiększą potencjał Twojego obiektu. Nowoczesna technologia wesprze Cię w działaniach marketingowych, sprzedażowych oraz komunikacyjnych.
Poznaj potencjał narzędzi, postaw na automatyzację oraz komfort pracy dzięki AI. Od automatycznych odpowiedzi na opinie, po generowanie newsletterów, obrazów, chatboty lub avatary, które zaproszą klientów do skorzystania z Twoich usług. Tak może wyglądać przyszłość w Internecie i nie tylko.
Wstęp bezpłatny pod warunkiem rejestracji*
-
12:30 - 14:30Sala Praga
🍇Master KWAS™
Prelegent: Piotr Przybek, Enolab Laboratorium Enologiczne
Poprowadzę dla Ciebie szkolenie Master KWAS™ w ramach Akademii Wina ENOEXPO · Kraków, 9 XI 2023
TYLKO 30 MIEJSC!
1. Też masz pH?
Wyjaśnię Ci czym dokładnie jest pH, jaka jest jego rola w winiarstwie, na co wpływa i dlaczego warto je pHoprawnie mierzyć.2. Bez dysocjacji nie ma degustacji
Wytłumaczę Ci na czym polega dysocjacja kwasów i co jest do niej niezbędne.3. Degustacja 7 kwasów + kamień
Zdegustujemy próbki siedmiu kwasów: mlekowego, jabłkowego, winowego, bursztynowego, cytrynowego i octowego oraz jednej soli – wodorowinianu potasu, znanego w światku winiarskim jako kamień winny.4. Rodzaje kwasowości
Opowiem Ci czym się różni kwasowość ogólna, lotna, nielotna, miareczkowa, aktywna, czynna, bierna, potencjalna, rzeczywista, całkowita od zwykłej zawartości kwasów w winie. Pokażę Ci jak poprawnie przeliczać kwasowość wina.5. Odczuwanie smaku kwaśnego
Obecnie nie można dokładnie przewidzieć i zmodyfikować intensywności smaku kwaśnego w żywności, na podstawie samego stężenia kwasów i pH.Kwaśność jest złożoną funkcją zawartości kwasów, ich stałych dysocjacji oraz pH wina. Kwasy występujące w postaci soli nie wpływają na kwaśność.
6. Degustacja słodko-kwaśna
Równowaga między różnymi składnikami jest ważna dla jakości wina.Przetestujemy „w ciemno” sześć próbek, notując przy tym względną intensywność słodkich i/lub kwaśnych odczuć. Sprawdzimy też czas trwania każdego wrażenia.
7. Czy kwas może być słodki?
Sprawdzimy na własnych językach czy da się, aż tak, zmylić nasze kubki smakowe.Z A P I S Y T Y L K O D O 7 L I S T O P A D A 2 0 2 3
* Poza rejestracją na szkolenie konieczne jest również zarejestrowanie udziału w targach (bezpłatna rejestracja dla gości branżowych do 7.11.2023) lub zakup biletu
-
13:00 - 14:00Sala Lwów A
📈Rentowność w gastronomii
Prelegent: Szymon Wąsowski
Wstęp bezpłatny pod warunkiem rejestracji*
-
13:00 - 14:00Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
🍇☕Wino i Kawa - doznania sensoryczne
Prelegentka: Janina Łaszkiewicz, współzałożycielka Runway Hub
-
14:00 - 15:00Sala Lwów C
📈Sprzedaż rentownych eventów i konferencji - Krystyna Rozpara
Prelegentka: Krystyna Rozpara
-
Skuteczna sprzedaż w MICE
-
Optymalizacja organizacji
-
Prawidłowe rozliczanie imprez
Wstęp bezpłatny pod warunkiem rejestracji*
-
-
14:00 - 15:30Sala Wiedeń B
🍇SEMINARIUM WĘGIERSKIE WINA - WYTRAWNIE I NOWOCZEŚNIE
CED Central European Economic Development Network Nonprofit Ltd, Representative Office in Cracow ma zaszczyt zaprosić na wydarzenie organizowane we współpracy z importerem win węgierskich 2 Bratanki / Węgierskie Wina.
Wytrawne wina węgierskie podbijają świat, są obecne nie tylko w Europie, ale i na pozostałych kontynentach. Winiarstwo węgierskie w XXI wieku postawiło na jakość i autentyczność. Sławny Tokaj przeżywa rewolucję wytrawności i nowoczesności. Inne, równie interesujące regiony też nie stoją w miejscu …
Podczas degustacji spróbujemy wytrawności wzdłuż i wszerz węgierskiej mapy: od Tokaju na wschodzie po Sopron na zachodzie, od Egeru na północy po Villany na południu.
Prowadzący: Marcin Zatorski Z wykształcenia filolog klasyczny, z pasji degustator i edukator winiarski z wieloletnim doświadczeniem. Prowadzi kursy, szkolenia i degustacje win z całego świata. Regularnie odwiedza kraje winiarskiej Europy. Na Węgry, zwłaszcza do Tokaju wraca jednak szczególnie chętnie!
Liczba miejsc ograniczona.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny natomiast prosimy o wcześniejsze potwierdzenie chęci udziału najpóźniej do dnia 6 listopada 2023 r. na adres e-mail: cracow@ced.hu .
Po zgłoszeniu chęci uczestnictwa wyślemy odpowiedź potwierdzającą uczestnictwo wraz z innymi informacjami organizacyjnymi.
Zapraszamy!
* Poza rejestracją na szkolenie konieczne jest również zarejestrowanie udziału w targach (bezpłatna rejestracja dla gości branżowych do 7.11.2023) lub zakup biletu
-
14:00 - 15:30Sala Budapeszt BC
🍇Polskie Destylaty A.D. 2023
Prelegenci: Radosław Froń & polscy producenci destylatów - prezentacja polskich alkoholi rzemieślniczych.
Wstęp bezpłatny pod warunkiem rejestracji*
-
14:15 - 15:15Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
☕NKG's way of Responsible Sources Coffee Supply Chains
Prelegentka: Annalena von Rhein, NKG
-
15:00 - 16:30Sala Lwów A
🍇FINE WINE SELECTION MASTERCLASS ENOEXPO 2023 - KLUB 90+
Prelegent: Kacper Woźniak
Serdecznie zapraszamy na degustację wyselekcjonowanych, ocenianych powyżej 90 punktów, czerwonych win Fine Wine Selection. Spotkanie poprowadzi Head Sommelier i selekcjoner alkoholi w ofercie Fine Wine Kacper Woźniak - ekspert w dziedzinie win i produktów alkoholowych, certyfikowany przez Court of Master Sommeliers. Autorski masterclass oprócz dostarczenia wyjątkowych winnych wrażeń będzie jednocześnie inauguracją nowego projektu – Fine Wine Selection – którego założenia przewidują selekcję win premium od naszych najlepszych dostawców.
Podczas wydarzenia pod lupę wzięte zostaną najlepsze trunki od wiodących producentów z portfolio Fine Wine, również tych z nietypowych regionów. Pojawią się propozycje z Chile, Francji, Hiszpanii, RPA i Włoch. Uczestnicy wraz z prelegentem pochylą się nad genialnymi winami od topowych producentów Boschendal, Gil Family Estates, Vidal-Fleury, Undurraga i Villa Canestrari.
CHILE: Vina Undurraga ALTAZOR 2016Dolina Centralna, Maipo Valley DOCabernet sauvignon, carménere, carignanFRANCJA: Vidal-Fleury, BRUNE & BLONDE 2019Côte-Rôtie, Północny RodanSyrah, viognierHISZPANIA: Gil Family Estates REJON 2019Kastylia i León, Vino de la Tierra de Castilla y LeónTempranilloRPA: Boschendal Heritage BLACK ANGUS 2019Western Cape WOShiraz, petit verdot, cabernet franc, cabernet sauvignonWŁOCHY: Villa Canestrari Amarone della Valpolicella Riserva PLENUM 2014Corvina, corvinone, rondinellaWstęp płatny:
Bilet normalny: cena 59 zł
Bilet VIP: 89 zł (obejmuje półroczną prenumeratę premium kwartalnika Trybuszon) -
15:00 - 17:00Sala Praga
🍇The Present & Future of the Polish wine market. Enotouristic map of Poland
Prelegent: Tomasz Prange-Barczyński
Wine Travel Awards (WTA) is pleased to invite you to our event “The Present & Future of the Polish wine market. Best Enotouristic locations in Poland” and a Walk-Around Tasting of wines and authentic craft drinks from the WTA community members.
As a main part of the WTA presentation, the floor will be given to Tomasz Prange-Barczyński – an authoritative wine critic, editor and writer, Editor-in-Chief of Ferment. Pismo o winie, a judge in famous international wine competitions.
He is a public voting winner of the Wine Travel Awards 2022-2023 in the category of Wine & Food Influencer/ Expert opinion. We are going to discuss the present state of the Polish wine & spirits market, updated analytics, and perspectives.
Who are modern consumers of Poland for domestic and international wines, what are the consumer preferences now and what are the trends in the Polish consumer market? How to successfully sell wine and spirits in Poland, and how to promote and improve the wine tourism sector.
The presentation will be followed by the walk-around tasting of the best samples of wine & spirits from the WTA community members.
Wstęp bezpłatny:
-
15:30 - 17:00Sala Lwów C
📈Od biurka do talerza: Jak biurokracja tłumi gastronomię
Prelegent: Piotr Rogowski V4B.pl - Vision For Business.
W tym wykładzie przeanalizujemy, jak nadmierna biurokracja w hotelach, ze szczególnym uwzględnieniem restauracji, może wpłynąć na jakość obsługi, podnieść koszty działania i zwiększyć rotację personelu. Przedstawimy praktyczne rozwiązania bazujące na zasadzie Pareto, podkreślając, że koncentracja na kluczowych elementach prowadzi do sukcesu. Pokażemy, jak proste narzędzia analityczne mogą być bardziej efektywne niż skomplikowane i rozbudowane systemy kontrolne. Zaproponujemy również podejście, które pozwala dokładnie określić koszty pracy w stosunku do przychodów, podkreślając, że zrównoważona i przemyślana biurokracja może być fundamentem sukcesu restauracji hotelowej.
Rejestracja na szkolenie*:
Paweł Gruba - Certyfikowany trener kompetencji psychospołecznych. Od ponad 11 lat związany z rozwojem właścicieli biznesów, kadry kierowniczej i podległych im pracowników. Jako trener zrealizował ponad 12 000 godzin szkoleniowych oraz doradczych we współpracy zarówno z przedsiębiorcami, uczelniami wyższymi czy największymi targami biznesowymi w Polsce. Praktyk i szkoleniowiec w zakresie kompetencji menedżerskich, ze szczególnym naciskiem na skuteczny rozwój pracowników, motywowania, delegowania oraz prawidłowego identyfikowania i wdrażania potrzeb szkoleniowych pracowników.
Szkoli oraz wspiera rozwój różnych branż usługowych. Tylko w ostatnich 24 miesiącach zrealizował ponad 1 300 godzin szkoleń dedykowanym właścicielom, menedżerom oraz członkom zespołów z zakresu efektywnej komunikacji i współpracy, radzenia sobie z sytuacjami kryzysowymi, rozwoju pracowników, przywództwa, motywowania oraz rozwoju pracowników w celu zwiększenia konkurencyjności przedsiębiorstwa.
Organizuje bądź współtworzy największe eventy gastronomiczne w Polsce oraz prowadzi komentowane kolacje, wydarzenia kulturalne czy konferencje.
Dowodząc warszawską restauracją zdobył tytuł „Knajpy Roku” w plebiscycie Gazety Wyborczej.
Przez sześć sezonów był managerem restauracji w programie Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia, gdzie dowodzi salą i zespołem kelnerskim.
Współwłaściciel projektu V4B Vision For Business, który wpływa na zwiększenie zysków w restauracji. Wraz z zespołem opiekuje się ponad 200 lokali gastronomicznych, które co miesiąc monitoruje.
Pomysłodawca i prowadzący program „GRUBE ROZMOWY” emitowanego co niedziela o 15:00 na YouTube, gdzie zaprasza na spotkania ludźmi ze świata gastronomii, którzy są mistrzami w swojej dziedzinie. Całość ma luźną, koleżeńska atmosferę okraszoną humorem.
Konsultant, prowadzący i trener w projekcie Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere w Łazienkach Królewskich. 10 miesięczny projekt stworzony przez liderów na rynku gastronomii jako profesjonalne wsparcie w rozwijaniu umiejętności zawodowych uczniów szkół ponadpodstawowych o profilach gastronomicznych.
* Poza rejestracją na szkolenie konieczne jest również zarejestrowanie udziału w targach (bezpłatna rejestracja dla gości branżowych do 7.11.2023) lub zakup biletu
-
15:30 - 16:30Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
☕Kontrowersje wokół Cold Brew: balansowanie między smakiem, a bezpieczeństwem
Prelegent: Krzysztof Barabosz, Hardbeans
-
16:00 - 17:30Sala Wiedeń B
🍇Od grona do butelki - szampański Masterclass i degustacja monoszczepowych szampanów z domu Meteyer Père&Fils.
Gość specjalny: Anna Meteyer (Champagne Meteyer Père&Fils, Stowarzyszenie Kobiety i Wino)
Koordynacja: Katarzyna Solańska
Rejestracja zakończona.
-
16:45 - 17:45Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
☕Defekty wypalonej kawy
Prelegent: Błażej Walczykiewicz, Coffee Support
-
-
-
-
Program targów - dzień trzeci
Piątek 10.11.2023EXPO Kraków-
10:00 - 16:00Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
☕Mistrzostwa Kawowe SCA Poland
SCA Polska, jako krajowy oddział Specialty Coffee Association - globalnej organizacji zajmującej się szerzeniem wiedzy i kultury o kawie wysokiej jakości - po raz kolejny wybrała targi HORECA® w Krakowie, jako miejsce do przeprowadzenia oficjalnych Kawowych Mistrzostw Polski.
W tym roku w listopadzie odbędą się aż trzy konkurencje. Podczas targów w Mistrzostwach Polski Cup Tasters, Roasters oraz Coffee in Good Spirits rywalizować będą najlepsi zawodnicy w kraju. Każda z konkurencji skupia się na innym aspekcie kawy specialty.
DZIEŃ 3
10:30-14:00 Mistrzostwa Polski Cup Tasters 2023 - WYSTĘPY ZAWODNIKÓW
10:15-14:15 Mistrzostwa Polski Coffee in Good Spirits 2023 - WYSTĘPY ZAWODNIKÓW
14:15-15:00 Pokaz barmański na scenie Mistrzostw Polski Coffee in Good Spirits 2023
15:00 OGŁOSZENIE WYNIKÓW MISTRZOSTW POLSKI COFFEE IN GOOD SPIRITS
15:30 OGŁOSZENIE WYNIKÓW MISTRZOSTW POLSKI CUP TASTERS & ROASTING
-
10:00 - 16:00Targi HORECA
Konkurs Trophee Mille
Po raz pierwszy w Polsce, właśnie na targach HORECA, 10 listopada 2023 zaprosimy Państwa do obejrzenia rywalizacji młodych kucharzy w pierwszej edycji konkursu Trophee Mille Poland.
Celem projektu TROPHÈE MILLE POLAND jest pokierowanie karierą młodych ludzi już na etapie szkolnej edukacji w oparciu o międzynarodowe projekty.
TROPHÈE MILLE POLAND to pierwszy krok wstępu do planowanej olimpiady gastronomicznej dla szkół w naszym kraju. To projekt, który zaangażuje uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych, prowadzony we współpracy z profesjonalistami, w tym z szefami kuchni i cukierni z restauracji oznaczonych gwiazdkami Michelin Guide.
W finale pierwszej edycji konkursu, w kategorii kulinarno - cukierniczej wezmą udział dwuosobowe zespoły składające się z ucznia i uczennicy. Pracę zespołu będzie koordynował nauczyciel - trener.
W jury zasiądzie czołówka szefów kuchni i cukierni, w tym założyciel i pomysłodawca konkursu, szef Philippe Mille.
Zwycięzcy będą reprezentować Polskę w światowym finale we Francji!
Harmonogram konkursu:
10.00 otwarcie dla publiczności
10.30 oficjalne otwarcie
13.00 pierwsze prezentacje dań
14.00 prezentacja deseru
15.00 zakończenie konkursu
15.30 ogłoszenie wyników
-
10:00 - 13:30Sala Wiedeń A
FOCUS DAY ITALIA
Polska Izba Biznesowa we Włoszech CAPI, Targi w Krakowie oraz SMART ITING
mają zaszczyt zaprosić na
FOCUS DAY ITALIA
Wydarzenie ma na celu zaprezentowanie włoskiego sektora produktów żywnościowych z jego specyfiką, produktami niszowymi i nowościami. W trakcie eventu nasi goście będą mogli skosztować włoskich specjałów a także zadać pytania czy bezpośrednio porozmawiać z włoskimi partnerami. Wśród uczestników rozlosujemy nagrody.
Prosimy o potwierdzenie obecności na mail et@capiplit.eu
Serdecznie zapraszamy!
PROGRAM FOCUS DAY ITALIA 10.11.2023
Sala WIEDEŃ A, Targi w Krakowie
9.45-10.00 Rejestracja gości
10.00 -10.10 Powitanie uczestników spotkania
Ewa Trzcińska, prezes Polskiej Izby Biznesowej we Włoszech CAPI, moderatorka wydarzenia
10.10- 10.30 Italy on your plate and in the glass: is it really as good as they say?
Gloria Girardi, Smart Iting
10.30-10.50 Seawater, an innovative tool for chefs and bartenders
Bruno Patané, VYARA Aquamaris
10.50-11.10 From meditation to pop: evolution of Gorgonzola PDO cheese
Marco Invernizzi, Si Invernizzi Creamery
11.10-11.30 Peculiarities of Sicilian extra virgin olive oils
Gaetano Aprile e Michele Riccobono, Istituto Regionale del Vino e dell’Olio (IRVO*) Instytut Regionalny Oleju i Wina z Sycylii
11.30-11.50 Regulacja żywności na włoskim rynku – czy faktycznie unijne prawo działa wszędzie tak samo?
Agnieszka Szymecka - Wesołowska, Food Law
11.50-12.00 Spedycja i Logistyka Włochy - Polska okiem praktyka.
Karolina Filoniuk, Fast Time
12.00-12.30 Prezentacja firm zjednoczonych w Instytucie Oleju i Wina
Az. Agr. Fisicaro Sebastiana - Frantoio Galioto, Az. Agr. Lo Grasso Francesco, Tenuta Arena SS Agricola, Frantoio Oleario Gaspare Sarullo, Az. Agr. Tramontana Rosario, Az. Agr. Ventura Vincenzo
12.30-13.00 Podsumowanie wydarzenia, losowanie nagród
13.00-13.30 Degustacja włoskich produktów i bezpośrednie rozmowy z producentami
-
10:00 - 10:30Sala Lwów A
🫖Nie obawiaj się fusów – czyli dlaczego potrzebujesz rewolucji w parzeniu herbaty w swojej gastronomii
Zapraszamy na prelekcję "Nie obawiaj się fusów – czyli dlaczego potrzebujesz rewolucji w parzeniu herbaty w swojej gastronomii"
Prelegenci: Justyna Suder, Michał Ziemlewicz
Wstęp bezpłatny
-
10:10 - 11:10Strefa Mistrzostw Kawowych
🍇Świat win musujących: prosecco, cava, szampan
Prelegent: Tomasz Potrzebowski, Henkell Freixenet Polska
-
10:30 - 12:00Sala Praga
🍇Skin Contact – degustacja komentowana
Prelegenci: Kakha Tchotiashvili oraz Giorgi Skhirtladze.
“Skin contact” to temat przewodni dyskusji Kakha Tchotiashvili oraz Giorgi Skhirtladze.
Giorgi Skhirtladze był prawnikiem ale w wieku 33 lat całkowicie zmienił zawód i został winiarzem tworząc własną winnicę. Jego winnica Rtoni pracuje zarówno na odmianach nie tylko gruzińskich, ale także zagranicznych. Jednym z głównych kierunków winiarskich poszukiwań Giorgi jest fuzja zagranicznych odmian i gruzińskiej technologii, co tworzy zupełnie nowe doświadczenie.
Kakha Tchotiashvili – Winiarskie początki rodziny Tchotiashvili sięgają XVIII w. Dziś na czele rodzinnego biznesu stoją Kakha i Ucha Tchotiashvili. W 2002 roku bracia postanowili zrealizować swój długoletni pomysł i dodać rzadkie odmiany winorośli do istniejących winnic. W 2013 roku rodzinny biznes przekształcił się w butikową wytwórnię Satsnakheli, a firma wprowadziła na rynek swoje wina produkowane w qvevri według tradycyjnej technologii.
- Tradycyjne gruzińskie metody produkcji wina
- Tips & tricks maceracji: długość, temperatura
- Charakterystyka win z różnych odmian z i bez maceracji
- Gruzja wschodnia vs. zachodnia – różnica podejść
- Degustacja 6 win (szczegółowa lista w opracowaniu)
Wstęp płatny: 89,00 zł – 119,00 zł
Wejściówka VIP obejmuje egzemplarz książki Isabelle Legeron MW Wina Naturalne
-
10:30 - 11:00Sala Lwów A
🫖Jak szybko zaparzyć dobrą herbatę bez użycia „ekspresówek”
Jak szybko zaparzyć dobrą herbatę bez użycia „ekspresówek” – warsztat ze sztuki parzenia herbaty i degustacja selekcji herbat liściastych
Prelegenci: Justyna Suder, Michał Ziemlewicz
Wstęp bezpłatny
-
11:00 - 11:30Sala Lwów A
🫖Jak znaleźć harmonię smaku w duecie z herbatą
Jak znaleźć harmonię smaku w duecie z herbatą
Prelegenci: Justyna Suder, Michał Ziemlewicz
Wstęp bezpłatny
-
11:15 - 12:15Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
☕Irish Coffee. Historia połączenia kawy i alkoholu
Prelegent: Maksym Volkovytskyi, Coffeelab
-
11:30 - 12:00Sala Lwów A
🫖Jak wprowadzić do swojego biznesu wysokogatunkową herbatę bez obaw o wysokie koszty
Jak wprowadzić do swojego biznesu wysokogatunkową herbatę bez obaw o wysokie koszty – pokaz i degustacja 6 różnych naparów z herbaty liściastej
Prelegenci: Justyna Suder, Michał Ziemlewicz
Wstęp bezpłatny
-
14:00 - 14:45Strefa Mistrzostw Kawowych - Hala Dunaj
☕Działania Specialty Coffee Association
Prelegent: Giorgos Sklias, SCA Community Partnerships Manager
-
-